След близо година усилена работа по преглед на учебните програми от

...
След близо година усилена работа по преглед на учебните програми от
Коментари Харесай

Промените в учебните програми ще са само козметични

След близо година усилена работа по обзор на образователните стратегии от 1 до 10 клас, която трябваше да докара до действителното им облекчение и усъвършенстване, излиза наяве, че редакциите ще бъдат най-вече козметични. Промените няма да са такива, че да доведат до писане на нови учебници,  и  евентуално ще обиден единствено учениците от 8, 9 и 10 клас. Това се разбра от отговор на служебния образован министър проф. Сашо Пенов на въпрос на ръководителя на просветната комисия в Народното събрание и някогашен учебен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Мащабният обзор на образователните стратегии при държавното управление на Кирил Петков, като мярката бе част от съдружното съглашение сред ръководещите партии. Тогавашният министър акад. Николай Денков предприе огромно допитване до родители и, които да откроят какво в стратегиите да бъде променено. В резултат на анкетите бяха установени редица недостатъци и бяха направени за съответни редакции. Работни групи в МОН трябваше да ги обобщят до края на октомври м.г., само че към този момент два месеца от МОН не показват планове за смяна на коя да е стратегия.

Депутатите неколкократно питаха какво се случва с прегледа на образователните стратегии. На последната просветна комисия Красимир Вълчев поиска да разбере заложена ли е съответна задача към работните групи, които би трябвало да оформят плановете за промени - примерно стратегиите да бъдат облекчени, като отпадне обещано наличие, или да има повече интердисциплинарност сред другите предмети, или пък да се ускори образуването на полезности. От отговора на министър Пенов се разбра, че няма съответна заложена идея, а по-скоро задачата е програмите да се облекчат от ненужни обстоятелства. Думите му обаче наведоха на мисълта, че той не поддържа огромни промени в образователните стратегии, каквито бяха упованията първоначално, както и че такива няма да има.

" Моето мнение е, че ние не би трябвало да бързаме с едно фундаментално изменение в образователните стратегии, а може би поетапно, за някои от предметите, където имаме по-сериозни оферти за промени, да подчертаваме на тях ", уточни проф. Пенов. Той изясни, че единствено преди 2 година са направени актуализации в стратегиите за 1 и 2 клас, както и в тези за 5-7 клас. " Това са въпреки всичко 2 години. Материята, обвързвана с образователните стратегии, не трябва да се променя ежегодно или през 2 година, тъй като действието на нормите, уреждащи тези въпроси, би трябвало да има по-дълъг небосвод. Трябва да може най-малко един випуск да бъде подготвен по нея, с цел да се преценяват резултатите от предходния промени ", разяснява той.

По думите му МОН е в подготвеност да представи на обществото " тези промени в образователните стратегии, които засягат първия прогимназиален стадий ".  " Едно разбъркване на незавършени, невлзели в действие образователни стратегии, би асъдействало за още по-голяма тежест или комплициране в системата. Не бива към този проблем да се подхожда на парче, а рационално и деликатно, с консенсус, който постоянно се намира в областта на образованието, да се подходи към изменение в тези образователни предмети, където това в действителност е необходимо ", съобщи той. А това, съгласно него, се отнася най-много за " първия прогимназиален стадий, където промени в действителност не са осъществявани ". Първи прогимназиален стадий няма, прогимназията е от 5 до 7 клас, тъй че евентуално министър Пенов е имал поради първия гимназиален стадий, който е от 8 до 10 клас. Така казано, от думите му излиза, че МОН счита да предложи промени единствено в стратегиите за 8, 9 и 10 клас. Не е ясно дали въпреки всичко известни промени няма да има и в програмите за 1-7 клас, само че представени на следващ стадий.  

 

РЕАКЦИИ

" Това е рисков метод в действителност, в която от ден на ден страни правят фундаментални промени в просветителните си модели и образователни стратегии, с цел да адресират събитието, че светът повече не “възнаграждава “ учениците за това, което знаят, а за това, което могат да вършат с това, което знаят. Настоящата алтернатива в образованието на всички места по света е, че знанията и уменията, които е най-лесно да се образуват, са в действителност тъкмо тези, които най-бързо и най-лесно се автоматизират. Затова фокусът на доста просветителни системи бързо се преориентира от преподаване на познания към използване на познания, стимулиране на прочувствената просветеност и развиване на доста необятна палитра от умения. Напротив, би трябвало да се побърза с фундаменталните промени, с цел да не стане безнадеждно късно и да не се окаже, че доста младежи без нужните умения ще стоят в периферията на обществото, софтуерният напредък няма да може да се трансформира в стопански напредък, а България вместо да се приближава, ще се отдалечава от допустимото равнище на богатство. Но би трябвало добре да се знае какво и по какъв начин да се направи ", реагира във фейсбук просветителният специалист Асенка Христова от Института за иследвания в образованието.

" Трябва фундаментална смяна, подчинена на различна, компетентностна философия...разговорът беше за измененията, които се вършат в този момент и започнаха 2022 година При тях няма концепция за нова философия...Както се чу през вчерашния ден от отговора, няма даже ясно задание и цел какво да се направи. Разместват се тематики, което единствено ще докара до отпечатване на нови учебници. По-добре да приключат единствено с оптимизация на понятия, без да се постанова смяна в учебниците и да се стартира отначало, както го вършат в други страни ", дава отговор под поста й Красимир Вълчев.

 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР